„100 вести“: БНТ 1 пуска в неделя филма за Ботю Бараков, “Пророкът на Кораба на изкуствата” е от 14.55

31.07.2015

100vesti-31-07-2015Автор: Надежда Тихова, в. 100 вести, бр. 174, 31 юли 2015

Документалният филм за големия меценат и почетен гражданин на Габрово Ботьо Бараков „Пророкът на Кораба на изкуствата” ще се излъчи на 2 август от 14.55 часа по БНТ 1. Сценарист и режисьор на филма е племенникът на ценителя на изкуството Пламен Бараков.

Документалният филм разказва кой е Ботьо Бараков, защо се занимава с благотворителност и откъде идва интересът му към изкуството? Премиерата му беше в Габрово на 20 февруари, а след това филмът беше излъчен от БНТ 2 и БНТ Свят.

Ботьо Бараков е изключителна личност, щедър меценат, колекционер на картини, редки книги, родолюбец и дарител. Той вярва, че всяко изкуство прави хората по-добри и това е бъдещата религия на човечеството.

Неговата идея „Корабът на изкуствата” е за плуващ дворец, в който си дават среща видни писатели, художници, скулптори и хореографи. На 19 май 1993 г. Ботьо Бараков дарява на Художествената галерия в Габрово 17 скулптури и 36 живописни платна, оценени за над 3 млн. лв. Друга сбирка от изящни предмети, рисунки, документи, снимки, писма и печатите на „Общество за култура и изкуство” дарява на Историческия музей в Габрово. Няма по-голямо дарение за последните 50 години. Това е повод габровският ОбС да провъзгласи Ботьо Бараков за почетен гражданин.

Пламен Бараков подготвя книга за своя чичо, както и продължение на документалния филм, което ще бъде снимано в Италия сред наследниците на най-близкия приятел на Ботьо Бараков – италианският писател Джорджио Нурижани, живял 40 г. в България, автор на биографичната книга за мецената „Корабът на изкуствата“.

Може да откриете броя на „100 вести“ с тази статия и в раздела на сайта „Статии“ тук.

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД