Документален филм за Ботю Бараков показват в петък в зала „Възраждане“

17.02.2015

Documentary_Barakov_siteПоредна вечер, посветена на първия български меценат и дарител, автор на уникалната световна идея „Кораб на изкуствата“ Ботю Бараков – почетен гражданин на Габрово, ще се  проведе на 20 февруари от 18 часа в зала „Възраждане“. Това пише в. „100 вести“ в статия от 17 февруари 2015 г.

Пред габровската публика неговият племенник Пламен Бараков ще представи вече завършения документален филм за своя чичо, наречен „Пророкът на кораба на изкуствата“. Габровци имаха възможност да гледат незавършената част от него в края на ноември миналата година, когато беше отбелязана 100-годишнината от рождението на Ботю Бараков. Прожекцията
на филма в петък вечер ще бъде съпътствана от мултимедийна презентация, рецитал по стихове на Трифон Кунев (съмишленик на Ботю Бараков) в изпълнение на ученици от Националната Априловска гимназия и концерт на Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов.

Ще припомним, че Ботю Бараков (1914-1997) е изключителна личност, меценат, колекционер на картини, скулптури и редки книги, родолюбец и най-щедър дарител за последните 50 години. Той създава и поддържа първия български камерен оркестър с диригент Асен Найденов, поддържа първия български професионален квартет „Аврамов“, Софийския драматичен
театър, подпомага хор и оркестър „Кавал“. По негово предложение е учредено Общество за култура и изкуство, чиято цел е народите да се опознават и побратимяват чрез изкуството.

Негови са идеите за обединение на българските творци, създаване на модерен камерен театър и световен Кораб на изкуствата. Миналата година на 27 ноември в художествената галерия „Христо Цокев“ се състоя откриване на изложба и Концерт на Габровския камерен оркестър по случай 100 години от рождението на Ботю Бараков – почетен гражданин на Габрово.

Събитието на 20 февруари е посветено на 155 години от обявяването на Габрово за град, както и на още две годишнини. Едната е 70 години от концертите в София на създадения и издържан от Ботю Бараков първи български камерен оркестър с диригент Асен Найденов. Другата годишнина е 70 години от издаването на биографичната книга за Ботю Бараков – „Корабът на изкуствата“, написана от италианския академик Джорджио Нурижани.

Италианският писател Джорджио Нурижани (номиниран за Нобелова награда за литература) е близък приятел и съратник на Бараков. Той е живял почти 40 години в България и е написал над 50 книги за българското и италианското изкуство и икономика на италиански и български език. Биографичната книга „Корабът на изкуствата“, посветена на габровския меценат, се съхранява в библиотеката на Ватикана.

Втората част на документалния филм за Ботю Бараков ще бъде снимана в Италия, уверява племенникът му Пламен Бараков, който вече се е свързал с наследниците на Нурижани.

Пълният текст на новината от в. 100 вести вижте в раздела Статии.

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД