Пламен Бараков ще представи завършения филм „Пророкът на Кораба на изкуствата“ в Габрово на 20 февруари

19.01.2015

Представяне на филм за Ботю Бараков, Габрово, 20 февруари 2015Първият документален филм за мецената Ботю Бараков ще бъде показан в завършения си вид на 20 февруари от 18 часа в зала „Възраждане“ в Габрово. Входът е свободен. За това информира неговият племенник Пламен Бараков.

Незавършеният вариант на филма „Пророкът на Кораба на изкуствата“ беше показан на 27 ноември в Габрово на честването на 100-годишнината на мецената. Филмът беше показан за първи път в завършения си вид на честването на Ботю Бараков във Френския институт в София на 10 декември миналата година, което беше организирано по инициатива на Пламен Бараков и със спомоществователството на „Златната ябълка“ ООД.

Новото събитие в зала „Възраждане“ на 20 февруари ще бъде посветено на няколко годишнини, пише в. „100 вести“. Едната от тях е 70 години от концертите в София на създадения и издържания от Ботю Бараков първи български камерен оркестър с диригент Асен Найденов. Другата годишнина е също 70 години, но от издаването на биографичната книга за Ботю Бараков „Корабът на изкуствата“, написана от италианския академик Джорджио Нурижани, който е номиниран за Нобелова награда за литература.

Нурижани е най-близкият приятел и съратник на Ботю Бараков, живял почти 40 години в България и написал над 50 книги за българското и италианското изкуство, култура и икономика на италиански и български език. Двамата с Ботю Бараков са изграждали красив „мост“ между България и Италия и оттам към целия свят, смята Пламен Бараков.

Затова събитието в Габрово ще бъде посветено и на още две важни годишнини – 155 години от обявяването на Габрово за град и 155 години от обединението на Италия. Очаква се в Габрово да дойдат по този повод и представители на италиански институции.

Да дойде заедно с Пламен Бараков в Габрово за 20 февруари се кани и именитият наш скулптор и почетен гражданин на Габрово Георги Чапкънов. Именно той се е ангажирал със създаването на паметник на Ботю Бараков в родното му Габрово. Проф. Чапкънов ще огледа евентуалните места из града, където би могъл да се разположи паметникът на мецената, който ще бъде изграден като дарение за Габрово от Пламен Бараков. Освен това Чапкънов ще присъства и на прожекцията на филма с концерт.

Пълната статия от в. „100 вести“ „Племенникът на Ботьо Бараков – Пламен, продължава по „моста“ България – Италия, хвърлен от чичо му и акад. Джорджио Нурижани“ може да прочетете в раздела „Статии“ на сайта.

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД