Габровци видяха завършения филм за мецената Ботю Бараков

23.02.2015

Пророкът на Кораба на изкустватаАвтор: Надежда Тихова, в. 100 вести

“Който не познава Габрово, не познава България. Който не познава България, не познава света“ – с тези думи Пламен Бараков – племенникът на мецената Ботю Бараков, сложи финала на специалната вечер, посветена на неговия чичо – почетен гражданин на Габрово. На 20 февруари в зала „Възраждане“ в присъствието на кмета Таня Христова, която откри събитието, и зам.-кмета Нела Рачевиц, габровци можаха да научат повече и да опознаят частица от Габрово – голямата личност, своя съгражданин Ботю Бараков – изключителен ценител на изкуството, меценат и дарител, автор на световната идея за създаване на Кораба на изкуствата. Бихме могли да продължим в контекста на мисълта на Пламен Бараков за Габрово като кажем, че който не познава Ботю Бараков, не познава напълно и Габрово, България и света.

С мултимедийна презентация Пламен Бараков представи накратко богатия живот на чичо си, а покрай него и множеството именити представители на културата и изкуството от онова време, с които Ботю Бараков се е познавал и е бил близък. В представянето беше отделено подобаващо място на неразделния приятел на Ботю Бараков – италианският писател Джорджио Нуриджани, живял почти 40 години в България и написал над 50 книги за България и Италия, номиниран за Нобелова награда за литература. Нуриджани е автор и на биографичната книга за Ботю Бараков – „Корабът на изкуствата“. Неговият архив, сред който и писма и документи на Ботю Бараков, се съхранява във Ватикана. На Нуриджани и дружбата им с Ботю Бараков е посветена част и от вече завършения документален филм за мецената „Пророкът на кораба на изкуствата“, чийто автор е племенникът му Пламен Бараков. Филмът в неговия незавършен вариант беше представен за първи път на габровци по време на честването на 100-годишнината на Ботю Бараков през месец ноември, а сега беше прожектиран в завършения му вид. Според Ана Ангелова – журналист от БНТ, която присъства на вечерта, филмът ще бъде показан и по Българската национална телевизия.

Освен че пише и книга за чичо си Ботю Бараков, неговият племенник Пламен възнамерява да направи втора, а и трета част на документалния филм. Втората част според него ще бъде снимана в Италия – в Рим, сред близките на Нурижани, в библиотеката на Ватиката. Пламен Бараков отива и по-далече в изграждането на моста между България и Италия, започнат от чичо му. Той предложи Габрово като родно място на Ботю Бараков (роден в Попрази – сега село Източник) да се побратими с Ливорно – родното място на Джорджио Нурижани. „В Рим са най-силните следи на Ботю Бараков – коментира Пламен Бараков, – в Италия и Франция, където помага на световната култура. Така чрез филма – чрез телевизията и Интернет, повече хора ще могат да видят и да научат за Ботю Бараков, защото той е един пример за България и за света. Едно момче от габровско село до своята 30-годишна възраст прави всичките си дарения и всеотдайна подкрепа за изкуството. Явно дарителството е характерно за много габровци, произлезли от селата. Фабрикънтът Пенчо Семов, който е от Цвятковци, е също такъв благодетел. Ботю Радев – също, той е вуйчо на Ботю Бараков. В друга страна по света няма такова нещо – хора от селата да се замогнат, да станат милионери и да подкрепят България и света за реализирането на чисти идеи, защото са с чисти сърца. Ботю Бараков е един от тях. Но в сферата на литературата и изкуството достига до ненадминати размери в подкрепата си.“

Любопитната вечер, посветена на ценителя на изкуствата Бараков, имаше поетична и музикална насоченост. Ученици от Националната Априловска гимназия рецитираха стихове на позабравения поет Трифон Кунев. Подобаващ финал на събитието сложи концертът на Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов, който изпълни „Кончерто гросо“ от Франческо Джеминиани и „Антични танци“ от Оторино Респиги.

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД