Проф. Георги Чапкънов: „Паметникът на Ботю Бараков ще бъде срещу Художествената галерия в Габрово”

24.02.2015

Отляво надясно: Пламен Бараков, проф. Георги Чапкънов, Татяна Цанкова, маестро Иван Стоянов. В Парка на смеха, Габрово, 20.02.2015Именитият скулптор проф. Георги Чапкънов – почетен гражданин на Габрово, ще прави паметник на Ботю Бараков. За целта той и племенникът на Ботю Бараков – Пламен Бараков, обиколиха различни места в Габрово, предложени от Общината, където може да се разположи бъдещият паметник на първия български меценат и голям дарител. Скулпторът ще извае бюста, а племенникът ще финансира идеята. Проф. Чапкънов не пропусна да посети и Дома на хумора, където се пазят много негови творби. Проф Чапкънов беше специален гост
на прожекцията на филма „Пророкът на кораба на изкуствата“, показан в петък в зала „Възраждане“. Той беше любезен да даде интервю за „100 вести“.

– Г-н Чапкънов, какво Ве мотивира да правите паметник на Ботю Бараков?

– Защото той е един изключителен, един велик човек, с който България трябва да се гордее! Това, че се налага аз да му направя един бюст, е най-малкото, което заслужава тази  невероятна личност. За България той е едно специално мерило като невероятен филантроп и меценат. Такива хора отдавна няма у нас. Редно е неговият пример да се появи и да стане заразителен.

– Бяхте в Габрово да изберете място за паметника. Избрахте ли го?

– Имаше няколко предложения. Обходихме всичките и се спряхме на най-доброто – точно срещу Художествената галерия до Кукления театър. Мястото не е конфликтно. Там се събират много хора без да пречат на събитията. Дано управата на Габрово се съгласи с нашето предложение и да свършим работата както подобава.

Цялото интервю с проф. Георги Чапкънов може да прочетете тук. Прегледайте и раздел „Статии“.

На фотографията отляво надясно: Пламен Бараков, проф. Георги Чапкънов, Татяна Цанкова, маестро Иван Стоянов. В Парка на смеха край Дома на хумора и сатирата, Габрово, 20.02.2015 г.

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД