Интервю с Пламен Бараков по БНР на 8 януари 2015 г. (АУДИО)

08.01.2015
Ботьо Бараков. Художник: Петър Дачев

Ботьо Бараков. Художник: Петър Дачев

Пламен Бараков беше гост на предаването “Какво се случва” по програма “Христо Ботев” на Българското национално радио на 8 януари 2015 г., за да представи големия български меценат Ботю Бараков. Интервюто с него може да чуете в сайта на БНР тук или от файла по-долу.

Ботю Бараков е една изключителна личност, щедър меценат, колекционер на картини, редки книги, родолюбец и дарител. Вярва, че всяко изкуство прави хората по-добри и това е бъдещата религия на човечеството. Бил е романтик явно, но и прагматик, щом забогатява. Негова е изключителната идея от международен мащаб за Кораба на изкуствата – един плаващ дворец на Изкуствата, в който да си дадат среща най-видните представители на културата като писатели, художници, скулптори и хореографи. Както казва по-късно един от най-близките приятели на Бараков Жорж Нурижан – италианец, женен за българка и прекарал 40 години в страната ни, председател на Дружеството на чуждестранните публицисти и писатели в София – идеята на Бараков съвсем не е случайна. Неговото разбиране в живота е, че „Изкуството може и трябва да бъде поставяне в услуга на човечеството, не само за моментна забава, но и за установяване на постоянни културни връзки, опознаване международните нужди и създаване на международна солидарност”. Но кой всъщност е Ботю Бараков, защо се занимава с благотворителност и от къде идва интереса му към изкуството? Документалният филм „Пророкът на Кораба на изкуствата” на неговия племенник Пламен Бараков разказва за големия български меценат Ботю Бараков.

Чуйте интервюто с Пламен Бараков тук:

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД