Акад. Джорджио Нурижани: Българският народ дължи голямо уважение на Габрово

17.02.2015

Ботю Бараков и Жорж Нурижан„В последните месеци успях със собствени средства да създам първия документален филм, първия сайт, а сега завършвам и първата книга за паметта, дейността и международното признание на Ботю Бараков, в периода главно преди края на Втората световна война, когато той е бил на трийсетина години и е работил скромно за Габрово, България и света“ – споделя пред в. 100 вести неговият племенник Пламен Бараков и продължава:

„Събитието в зала „Възраждане“ е посветено и на годишнините и на връзките между Габрово и Италия, обогатени главно с безценните и ненадминати плодове, родили се от кристалното и
ненадминато приятелство между Ботю Бараков и Джорджио Нурижани.

Жорж Нурижан, както е наричан в България, написва над 75 книги и над 3 500 статии, главно на цветущ и звучен български език, посветени на българската история, политика, култура и изкуство и връзките им с италианската. За него са писали с възхищение български и световни интелектуалци, политици и писатели, между които акад. Михаил Арнаудов, проф. Боян Пенев, Фани Попова-Мутафова, изключителният поет Кирил Христов, проф. Енрико Дамиани, проф. Луиджи Салвини, Бертрандо Биги. Поддържал е творчески връзки и е писал за
Стефан Цвайк, Пирандело, Маскани, Маркони.

Създал е монографии за Раковски, Левски, Ботев, Стамболов, Яворов, Йовков, Елин Пелин, Трифон Кунев. Познавал е българската история и култура така както малцина българи са я познавали.

Заветът на Жорж Нурижан към България и днес е все още жив. През 1941 год той пише: „Всеки българин от най-малкия до най-големия трябва да приобщи своите усилия за изграждането на целокупното българско отечество. Като чужденец в тази страна, която обичам като мое второ отечество, бих желал да видя утрешна България – страната на розите – да стане страната на любовта и на несъкрушимия творчески дух. България – това трябва да бъде единствената религия за всеки българин.“

Наричали са го италианец в България и българин в Италия. С дарение на Ботю Бараков известният и в Италия проф. Андрей Николов създава бюст – шедьовър на акад. Жорж Нурижан.
Ето и извадки от бъдещата ми книга „Пророкът на кораба на изкуствата“, издание на „Златната ябълка“. Подбрал съм от христоматийната й част откъси, написани от Жорж Нурижан, посветени на Габрово, създаването на Кораба на изкуствата и личността на Ботю Бараков“.

Пълният текст на статията „Академик Джорджио Нурижани, номиниран за Нобелова награда за литература: Българският народ дължи голямо уважение на Габрово, на неговите фабриканти и неговите работници, защото в техния стремеж е отразен геният на българското племе“ (в. 100 вести, бр. 39, 18 февруари 2015 г.) може да прочетете тук.

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД