Проф. Чапкънов: Ботю Бараков е човек, от който България се е лишила по един недостоен начин

24.02.2015

Георги ЧапкъновБотю Бараков е човек, от който България се е лишила по един недостоен начин. Това заяви преди излъчването на филм, посветен на големия габровски меценат проф. Георги Чапкънов. Датата 20 февруари е важна за Габрово, защото в следобедните часове проф. Чапкънов и Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, избраха място за поставяне на бюст-паметник.

От 18.00 ч. в зала „Възраждане” се проведе вечер, посветена на Ботю Бараков. „Ботю Бараков заслужава тази чест. Той е голям меценат”, смята проф. Георги Чапкънов.

„Трябва да има обяснение кой е този човек, защото малцина знаят за него. Паметникът ще носи послание към хората. За съжаление върху името на Ботю Бараков е паднала много пепел, което е незаслужено. Надявам се малко по малко това да се изчисти и хората вече да знаят кой е той. Нашата цел и задача е да възкресим достойнствата на Ботю Бараков, чрез създаването на бюст-паметник. Който мине и го види да може да прочете историята му. Ботю Бараков е един човек, от който България се е лишила по недостоен начин”, заяви проф. Чапкънов.

Скулпторът потвърди, че мястото до художествената галерия в Габрово е избрано да бъде поставена скулптурата на Ботю Бараков след като тя бъде изработена.

„През лятото постъпи предложение на г-н Пламен Бараков за изграждане на бюст-паметник на Ботю Бараков”, разказа пред Dariknews.bg зам.-кметът Нела Рачевиц. По думите й от администрацията предоставят няколко терена, между които да се направи избор.

Според кмета на Габрово Таня Христова, ако проф. Чапкънов и Пламен Бараков, който финансира инициативата, окончателно одобрят мястото пред галерията, то ще бъде допълнително облагородено.

„Това е лесно достъпно и видимо за гостите и жителите на Габрово място. Така ще отдадем заслуженото на един от достойните и вдъхновяващи наши съграждани”, коментира Таня Христова.

Източник: Dariknews.bg, 21 февруари 2015

Открийте ни във Facebook

За контакти

За връзка с нас може да пишете на електронната ни поща goldenapplebg@mac.com
Сайтът botyobarakov.com е създаден по идея на Пламен Бараков, племенник на Ботю Бараков, и със спомоществователството на фирмата "Златната ябълка" ООД - първата българска фирма, която произвежда органични продукти на основата на микроводорасли.

Златната ябълка ООД